In de winter kijk ik graag naar reportages die opgenomen zijn in warme landen. Vooral als zo'n warm land ook nog mijn favoriete vakantieland is én er recepten worden gedeeld. Afgelopen week vond ik zo'n reportage op YouTube. Terwijl de regen langs mijn ramen gutste, zag ik hoe Gordon Ramsey, ja die kok met die grote waffel, de Kretenzische zee indook. In mijn fantasie dook ik mee. Het lauwe water omsloot mijn lichaam. Net op tijd om een groep dolfijnen te zien wegzwemmen kwam ik boven. Mijn hart bonkte van vreugde tot ik Gordons metgezellen, de beroemde Gino D'Acampo en Fred Sirieix, hoorde roepen dat het tijd was om verder te gaan.

Gelukkig betekende dit niet dat het programma was afgelopen. De heren gingen van Kreta naar Santorini en Mykonos. Omdat ik geen genoeg kon krijgen van de zomerse beelden, bekeek ik gelijk de tweede aflevering. Van Athene reisden 'we' via een biologische wijnboer in Attica, naar Meteora. Ondertussen kreeg ik de heerlijkste gerechten voorgeschoteld. Terwijl het water me in de mond liep, waren mijn gedachten al een reis naar Griekenland aan het plannen. Ik stopte die mallemolen even door mezelf de vraag te stellen: kan ik in een tijd dat vliegschaamte rondwaart wel zorgeloos het vliegtuig instappen? Wat zijn andermans meningen hierover? Ik startte internet op en surfte wat rond. Op een van de vele pagina's met oordelen stuitte ik op een opinie die mij wel uitkwam: 'Maak het jezelf gemakkelijk en spreek af dat je voortaan geen vluchten meer neemt voor afstanden onder de 500 kilometer. Waar je ook bent op de wereld, 500 kilometer of minder is prima te doen met alternatief vervoer.' Mijn vliegschaamte was in één klap totaal verdwenen.

Opgelost zou je denken. Nee. Een nieuwe vraag drong zich op: hoe lang zijn de wachttijden op Schiphol? Opnieuw googelde ik. 'Eind maart 2023 denkt Schiphol weer evenveel passagiers te kunnen verwerken als voorheen.' Denk, dat is een woord waarmee je moet oppassen. Het woord 'denk' herbergt een soort twijfel in zich. Ik denk het wel, maar zeker weten... Intussen zijn er al veel reizigers die via Rotterdam, België of Duitsland de reis naar hun favoriete vakantiebestemming ondernemen. Ook daar zullen huilende baby's, gillende kleuters en steunende mensen wel een wachtrij vormen. Voortvarend nam ik een besluit, een reis naar Griekenland kan ik beter uitstellen. Even wachten of 'denk' nog verandert in 'zeker weten'. Tot die tijd reis ik lekker met de drie beroemdheden mee!

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.