Stylistes van tv-programma's als Weer verliefd op je huis, laten altijd prachtig ingerichte en opgeruimde huizen achter na hun bezoek. Ben je uitverkoren om mee te doen aan De grote tuinverbouwing heb je dubbel mazzel. In dat geval komt er een woonstyliste naar je toe, evenals een tuinexpert. Na elke aflevering denk ik, dat wil ik ook! Iemand die precies weet hoe ik al mijn smaken samen kan laten komen. Want op dat punt heb ik aan mijn vriend niet veel. Die geeft wel advies, alleen als ik daar naar luister woon ik binnen de kortste keren in een industrieel pakhuis.

Wat ik me wel afvraag, blijven al die getransformeerde huizen ook zo opgeruimd? Of brengen de bewoners nadat het make-overteam is vertrokken al hun prullaria weer terug in huis? Want allemensen, wat verzamelen wij veel! Een kleine greep uit wat ik de afgelopen week op tv voorbij zag komen: eierdopjes, miniatuurtjes van alles wat je kan bedenken, tuinkabouters, klokken, souvenirs meegenomen uit verre landen en Boeddha beeldjes. Die laatste rage is nog steeds niet uit ons land vertrokken. Jammer genoeg wordt de leer van Boeddha: geweldloosheid, compassie en tolerantie, weinig in de praktijk gebracht. Zitten ze in de tuin naast zo'n beeld vredig te zijn, maar o wee als er iets niet goed gaat...

Laat ik voor de volledigheid ook mijn onmisbare accessoires delen. Door heel mijn huis staan Mariabeelden, gemaakt uit verschillende materialen. Zo staan er naast mijn tv twee beelden zusterlijk naast elkaar. De ene is een met hand uitgesneden beeldje uit Duitsland, gekregen van Nina. De ander, een stenen Mariabeeld uit Peru, gekocht bij de Wereldwinkel omdat de eenvoud me erg aansprak. Verder liggen er door het huis voorwerpen uit de natuur: een hertengewei, schelpen, bijzondere stenen als rozenkwarts, amethist en bergkristal. Om het geheel rustig te houden voor het oog, heb ik een tip opgevolgd van een tv-styliste: 'Zorg dat je alles groepeert op thema.'

Terug naar de tuin- en woonmetamoforses. Wat ik echt spijtig vind, is dat deze programma's altijd stelletjes uitkiezen voor hun programma want: 'Het is zo leuk twee totaal verschillende smaken te mengen.' Nooit zul je een alleenwonende vrouw zien, ook al ligt zij nog zo in de clinch met zichzelf over de inrichting van haar woning en balkon. En geloof me, ik heb me al talloze keren opgegeven als kandidaat. Maar laat ik niet verder zeuren. Een bekend spreekwoord luidt: je krijgt wat je verdient. Ik moet dus gewoon nog wat geduld oefenen.

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.