De verzorgingsindustrie heeft een nieuw product op de markt gebracht waarvan wij, consumenten, niet wisten dat we het nodig hadden. Dat is ook de kracht van de fabrikanten. Ze verzinnen elke keer iets nieuws waardoor ik naar de winkel huppel. Want ja, een beetje leuk ouder worden, wie wil dat niet?

Met dat idee in mijn achterhoofd volgde ik eerder het advies van de fabrikanten op door mijzelf rijkelijk in te smeren met producten die palmolie bevatten. Dit wondermiddel, rijk aan antioxidanten zoals vitamine A en E, zouden mijn huidcellen beschermen en mijn algehele gezondheid verbeteren. Hoera! Voor het juiste beeld, het was natuurlijk wel duurzame palmolie. Ik blijf graag glad, maar om daar het tropisch regenwoud voor op te offeren... dat gaat mij te ver.

Mijn flessen en potten met het tovermiddeltje waren nog niet weggesmeerd, of er was alweer een nieuwe hype verzonnen. Glimmend als een opgewreven wijnglas las ik dat fabrikanten na het gebruik van fruitsoorten als sinaasappels, bananen, kiwi's en zwarte bessen, nu granaatappels toevoegen aan hun fruitmandje. IJdel als ik ben, toog ik opnieuw naar de winkel, omdat de verkoopargumenten mij aanspraken. Even uitleggen, deze van oorsprong uit Perzië afkomstig vrucht zou door het hoge vitamine C-gehalte het leven van de cellen die collageen en elastine produceren, verlengen. Ik ben benieuwd.

Enfin, terwijl ik lekker aan het experimenteren ben met de granaatappel, waarbij ik tussendoor opmerk dat ik van elasticiteit nog niet veel merk; alle plooien zitten er nog, hoorde ik van alwéér een nieuw wondermiddel: activated charcoal. Of in goed Nederlands: geactiveerde houtskool. Dat de industrie voor hun campagnes voor de Engelse woorden koos, snap ik. Geactiveerde houtskool klinkt niet sexy en sexy is nodig voor de verkoop van alle tandpasta's, crèmepjes en shampoos waarin het goedje is gestopt. Dit keer rende ik niet naar de winkels. Mezelf met palmolie of fruit insmeren is nog tot daaraan toe, baat het niet, dan schaadt het niet. Voor mijn gevoel ligt dat met oververhitte koolstofbronnen anders.

Terwijl ik beelden voorbij zag komen met mezelf in de hoofdrol als grote zwarte teletubbie, las ik dat activated charcoal de tanden gevoeliger kunnen maken en de werking van de anticonceptiepil kan verminderen. Als dat een bijeffect is van dit middel, wat doet het dan nog meer voor raars? En trouwens, waar komen de grondstoffen vandaan? Na uren internetten heb ik geen onderzoek gevonden dat antwoorden gaf op deze vragen. Mijn conclusie: de verzorgingsindustrie denkt het nieuwe goud te hebben gevonden, zwart goud. Ik doe het nog even met het fruitmandje.

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.