De feestdagen komen eraan. Dat betekent een stortvloed aan feestelijke adviezen. Van perfecte kapsels, elegante outfits en cadeau-ideeën tot uitgebreide tijdrovende menu's. De oorspronkelijke betekenis van Kerstmis lijkt niet langer relevant. Het decemberfeest is omgetoverd tot een weelderig schransfeest. Enfin, tussen al die perfecte looks en ambitieuze maaltijden, stuitte ik op adviezen die mijn wenkbrauwen deden fronsen.

Het artikel had totaal niets van doen met kerst, mits de schrijver ervan uitgaat dat er rond de feestdagen sneeuwstormen over ons land trekken die lange files veroorzaken. Waar ging dat artikel over? Vier manieren om in de auto de liefde te bedrijven. Serieus, denkt deze schrijver dat we hier advies voor nodig hebben? Is onze fantasie tegenwoordig zo beperkt?  Toen ik nog jong en lenig was, was dat heel anders. Als mijn vriend en ik onderweg van punt A naar punt B iets romantisch wilden doen, bedachten we zelf een manier. Op koudere dagen ontstonden vanzelf ‘steamy windows’, op zomerse dagen gingen de ramen open en één keer zelfs het hele dak zodat onze benen meer vrijheid kregen. In een gemakkelijke bui of bij haast friemelden we op de achterbank. In een meer creatieve bui werd het hele interieur gebruikt wat vaak een stuntelige dans met de handrem veroorzaakte. Een auto waar dat ding onder het dashboard zit is voor het uitoefenen van deze Paso doble veel fijner.

Overigens, boswachters kunnen ook flink roet in het eten gooien. Ik herinner me die keer dat een bons op het dak van de knalroze Simca Horizon van mijn toenmalige vriend, alle hartstocht abrupt verstoorde. Op de vraag van de boswachter: "Wat zijn jullie aan het doen?", antwoordde mijn vriend onschuldig: "O, we kijken naar de sterren." Om zijn respons kracht bij te zette wees hij naar de hemel waar inderdaad sterren straalden. Helaas was na dit kleine intermezzo het romantische gevoel over.

Terug naar het artikel. Kon ik iets leren van die tips? Misschien, maar sommige momenten zijn leuker wanneer ze spontaan ontstaan. De ware magie van kerst zit niet in perfecte kapsels, outfits, cadeaus of ingewikkelde feestmaaltijden. En evenmin zou het beleven van intieme momenten in de auto moeten voldoen aan de ideeën van anderen. Voor mij ligt de echte vreugde in die onverwachte, spontane vonken, in de eigenzinnige dans van het leven. Dat maakt het pas echt feestelijk!

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.