Was u ook zo vertederd door het gebaar van Nederland richting Rudi Lubbers? Voor de lezers die nu denken: ‘Eh, wie was dat ook alweer?’ Rudi Lubbers is een voormalig bokser die tweemaal deelnam aan de Olympische Spelen. Zijn bokswedstrijd tegen Muhammed Ali (1973) leverde hem eeuwige roem op. Deze vergeten boksheld werd door de journalisten van Andere Tijden Sport opgespoord in Bulgarije waar hij met zijn partner en twintig honden een zwervend bestaan leidt.

Zelfgekozen, dat wel. Maar zonder geld in een oud busje de winter doorbrengen, dat werd niet alleen Rudi teveel maar ook de kijkers van het programma. Een crowdfunding volgde, kleding werd ingezameld en leegstaande huizen konden per direct worden gehuurd. Lief! Het deed me denken aan een ander stel dat ook geheel vrijwillig voor een afgezonderd bestaan koos.

Adriaan van der Ham woonde vijfenveertig jaar samen met zijn oudere zus aan de Noordsingel in Rotterdam. Zijn bijzondere uitdossing – alle jaargetijden ging hij gekleed in een zwart pak met bolhoed en paraplu – en de vervallen staat van het huis gesitueerd in een dichtgegroeide tuin waarin hij lijken zou verbergen, leverde hem de bijnaam Spokie op. En eerlijk is eerlijk, als ik met mijn ouders langs het verblijf reed voelde het ook als een spookhuis. De wildste scenario’s doemden in me op. Ook omdat de zus van Adriaan vanaf een bepaald moment niet meer gezien werd…

De echte inhoud van huis en tuin werd pas bekend na een brand waarbij (1971) de zus – haar voornaam is mij onbekend – ondanks reddingspogingen van Adriaan, de dood vond. Spokie werd overdekt met tweede- en derdegraads brandwonden opgenomen. Rechercheurs kregen de taak de begrafenis van zus Van der Ham te regelen. Iedereen had medelijden met Adriaan die nu schijnbaar alles kwijt was geraakt. Gelijk werd een collecte opgestart.

Tot politieagenten in het huis en de tuin aan de Noordsingel geld vonden. Als eerste in een zinken emmer welke tot aan de rand gevuld was met zilveren rijksdaalders. Vervolgens vond men pakjes bankbiljetten en waardevolle oude munten in koffers, pannen, kasten, dozen en plastic zakken. In totaal werd er 95.000 gulden aan papiergeld en zilveren rijksdaalders, 1727 gouden tientjes, driehonderd oude zilveren rijksdaalders met de beeltenis van Koning Willem III en een hele verzameling dure sieraden gevonden. Het totaal zou oplopen tot meer dan 200.000 gulden.

Nu is het maar hopen dat boksheld Lubbers ook niet ergens een oude sok verstopt heeft. Hoewel, door de spontane acties die werden opgestart om de ex-bokser te redden van de vriesdood stonden veel neuzen in Nederland weer eens dezelfde kant op. Dat is mij wel wat waard!

©Sophie Dijkgraaff

Bron:Digibron.nl
Kunt u mij meer vertellen over Adriaan van der Ham en zijn zus? Bijvoorbeeld de voornaam van de zus of de woon- en verblijfplaats van het duo voor hun periode aan de Noordsingel? 
Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alvast bedankt!

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.