Deze maand sluit de Daniel den Hoedkliniek, vernoemd naar een Nederlandse arts en belangrijke grondlegger van de radiotherapie in ons land, zijn deuren in Rotterdam-Vreewijk. Na 58 jaar verhuist het ziekenhuis naar de ’s-Gravendijkwal in het centrum van de stad. Hiermee wordt niet alleen de geschiedenis van dit pand afgesloten. Met de reden dat de internationale reputatie van het Erasmus MC Kanker Instituut meer donaties voor onderzoeken binnenhaalt, migreert de alom bekende naam niet mee.

Precies ten tijde van de sluiting is het 50 jaar geleden dat ik onvrijwillig kennis maakte met het ziekenhuis, de artsen, verpleging en de behandelingen die nodig waren bij een Wilms-tumor. Akelige herinneringen aan deze periode verweven zich met mooie. Wat begon met een dagelijkse bezoekfrequentie werd door de tijden heen een maandelijks, jaarlijks, meerjaarlijks bezoek tot ik als 18-jarige genezen werd verklaard. Ook het ziekenhuis groeide op, werd groter en kwam door het goede werk van professoren en doktoren bekend te staan als een internationaal gerenommeerd multidisciplinair kankerinstituut.

Alle vernieuwingen aanschouwde ik bij ons weerzien, alweer zo’n tien jaar geleden, na een doorverwijzing van de LATER-poli*. Echter, nadat ik de gemoderniseerde entreehal achter me had gelaten constateerde ik dat de oude gang naar de röntgenkamers zijn blauwe deuren had behouden. Even zag ik mijn moeders handen weer hannesen met het slot dat in tegengestelde richting van normaal dichtgedraaid moest worden. Voor een moment dacht ik de geruststellende stem van mijn toenmalig behandelend professor te horen.

Vandaag zoefde voor de laatste keer de deuren van ‘de Daniel’, zoals we de kliniek thuis noemden, achter me dicht. Met elke stap heb ik het gevoel afscheid te nemen van iets dat onherroepelijk verbonden was met mijn eigen leven. Achteromkijkend lijkt het gebouw mijn melancholische gevoelens te delen. Een naderende tram brengt me terug naar het nu en naar Capelle.

* LAnge TERmijn Effecten polikliniek.
IJsselenLekstreek 7 mei 2018

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.