IJssel en Lekstreek 13 juni 2018

De afgelopen jaren is de gezinssamenstelling in ons land veranderd. Bestond vroeger de hoeksteen van onze samenleving uitsluitend uit een man en vrouw plus kinderen, tegenwoordig zijn er eindeloos veel variëteiten. 

Man en man plus kinderen, vrouw en vrouw plus kinderen, twee ouders plus een derde partner plus kinderen, een single man of vrouw met kinderen en ga zo maar door. Welke gezinssamenstelling het meest in onze stad voorkomt? Ik heb me suf gegoogeld maar het antwoord blijf ik u schuldig. Wel las ik op de website allecijfers.nl dat binnen de gemeente Capelle de vrouwelijke populatie groter is dan de mannelijke.

Ik ben dol op dit soort feitjes.

Nog één?
Zowel landelijk als lokaal ligt het percentage alleenstaanden hoger dan de getrouwden of samenwonenden. Voor mijn gemak heb ik bij het berekenen de gescheiden inwoners van onze gemeente opgeteld bij de vrijgezellen. Ik vermoed dat zij, na het lijmen van hun hart, vast weer op zoek gaan naar twee warme armen.
Of niet?
Vrijgezel zijn heeft héél fijne kanten. Denk hierbij aan de afstandsbediening, het rondslingerde wasgoed waarvoor nog steeds geen techniek is ontwikkeld waardoor het vanzelf in de wasmachine springt en de eeuwige ruzie over de vuilniszak. Toch zijn er ook dingen die bij een solist ergernis kunnen opleveren. Neem de vele kortingacties. Zodra de ’hamsterfolder’ weer in mijn brievenbus valt vraag ik me echt af wat ik met 200 toiletrollen of 1000 afwasblokjes moet. U begrijpt, ik chargeer. Ander voorbeeld. Ga je als vrijgezel op vakantie dan loop je de kans dat je een eenpersoonstoeslag moet betalen oplopend tot 100%! Best gek. In een land waar zoveel alleengaand volk rondloopt, mikken de adverteerders nog steeds op het huisje-boompje-beestje type. Maar er is hoop. Als de vergrijzing in ons land verder toeneemt, ruiken de adverteerders vast geld. ’t Is dus een kwestie van doorademen!  

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.