Tussen 2016 en 2021 schreef ik met veel plezier columns voor de regiokrant IJssel en Lekstreek. Helaas is deze samenwerking door het Cornavirus en de daardoor teruglopende advertentie-inkomsten gestopt. De best gelezen columns kun je hieronder nog eens nalezen. Veel leesplezier!

IJssel en Lekstreek 7 februari 2018

Momenteel is er in Nederland een discussie gaande over straat-, brug-, viaduct- en tunnelnamen. Centrale vraag in deze kwestie: moeten we namen die ons doen herinneren aan het slavernijverleden, verwijderen uit ons straatbeeld?’ Ook beelden zoals van Generaal van Heutsz, die als gouverneur-generaal in Nederlands-Indië volgens Karwan Fatah-Black (Historicus van de Nederlandse koloniale geschiedenis, slavernij en Suriname) honderdduizenden doden op zijn geweten heeft, zijn onderwerp van debat. Reden voor mij om te googelen of in onze stad ook ‘foute’ namen in het straatbeeld aanwezig zijn. Na enig speurwerk kan ik u niet geruststellen. 

De hodoniemen binnen onze gemeente zijn vaak verwijzingen naar de dierenwereld of eerbetonen aan overleden kunstenaars, politici of zeelui uit de landelijke geschiedenis. Een persoon uit de laatste categorie is Olivier van Noort. Deze in Utrecht geboren ontdekkingsreiziger was de eerste Hollander die rond de wereld voer. In VOC-tijd. Een periode waarin slavernij heel gewoon was. Dat roept meteen een andere vraag op: ‘Maakte van Noort ook gebruik van lijfeigenen?’ Ja. Na het buitmaken van een Spaans schip genaamd ‘Buen Jesus’ rond 1600, liet van Noort vrijwel de gehele bemanning vrij uitgezonderd twee scheepsjongens van gemengd ras en twee Afrikaanse slaven Manuel en Sebastian.
Na het uitpluizen van deze geschiedenis werd ik ook nieuwsgierig naar de standbeelden binnen onze gemeente. Zijn hieronder nog exemplaren die een discussie kunnen aanzwengelen?

Nu kan ik u wel geruststellen.

Al zoekend trof ik alleen exemplaren die teruggrijpen naar onze geschiedenis als vissersdorp. Daarnaast zijn er in ’s Gravenland metershoge muziekinstrumenten neergezet waarvoor componisten, van wie de namen in deze wijk op de straatnaambordjes prijken, bladmuziek schreven. Verder zijn er door de gehele stad dierenbeelden te bewonderen waaronder de door de Hagenaar Frans van Straaten gecreëerde bronzen sculptuur ‘stierkracht’. Het kunstwerk, in 2000 geplaatst op de rotonde bij de Terp, straalt een harmonie tussen kracht en beweging uit. Prima passend bij een dynamische stad als de onze!

 
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.