Tussen 2016 en 2021 schreef ik met veel plezier columns voor de regiokrant IJssel en Lekstreek. Helaas is deze samenwerking door het Cornavirus en de daardoor teruglopende advertentie-inkomsten gestopt. De best gelezen columns kun je hieronder nog eens nalezen. Veel leesplezier!

IJssel en Lekstreek 22 februari 2018

Of ik ‘hem’ al eens had zien staan, de boom met schoenen op de rotonde Keerkring-Westerlengte. Ietwat verwonderd bekende ik mijn kapster de boom noch de schoenen ooit te hebben opgemerkt. Als ik in de buurt van de Terp ben ga ik er beslist naar kijken, beloofde ik. Gisteren was het zover. Eerlijkheid gebiedt mij te schrijven dat ik helemaal niet in de nabijheid was. Mijn nieuwsgierigheid dwong mij min of meer het curieuze object te bezoeken.

 Omhoogkijkend naar de mooi gevormde kroon van de eik, zag ik ze inderdaad hangen. Vijf paar vrolijk gekleurde dames- en herenschoenen in een verder nog kale boom.
Het is een mondiaal verschijnsel: schoenen die aan telefoonlijnen of elektriciteitskabels hangen. Wellicht door het gebrek aan deze draden in moderne steden, wordt het schoeisel vandaag de dag in bomen gegooid. Of gehangen? Geen idee. In de eik hingen de stappers zo hoog dat ik haast verwacht dat de eigenaren met een ladder in de boom zijn geklommen…

Maar wie en waarom?

Al wat bekend is over het fenomeen ‘shoefiti’ is wijsheid van de menigte. In Amerika zou er een link zijn met drugs, straatbendes of met het uitbannen van de kwade geest. Gelukkig zijn er ook minder macabere verklaringen. Zo hingen tot 2001 afgezwaaide Spaanse militairen hun schoeisel aan een draad bij de kazerne. Ook het verliezen van de maagdelijkheid (Australië) of het einde van het schooljaar (België) wordt als reden genoemd om schoenen op te hangen. Misschien is het mijn romantische ziel, maar ik vind de uitleg die de Slovenen aan het ritueel geven de mooiste. Zij gebruiken hun schoenen als geluksamulet om onheil af te wenden. ’t Is wel te hopen dat wij deze gewoonte niet overnemen. Hangen er straks meer schoenen dan bladeren aan de takken …

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.