Tussen 2016 en 2021 schreef ik met veel plezier columns voor de regiokrant IJssel en Lekstreek. Helaas is deze samenwerking door het Cornavirus en de daardoor teruglopende advertentie-inkomsten gestopt. De best gelezen columns kun je hieronder nog eens nalezen. Veel leesplezier!

IJssel en Lekstreek 7 maart 2018

Alle leesverslaafden beschikken erover. De mijne, ontworpen in Zweden, heeft de naam ‘Billy’ meegekregen. Was ik met een schroevendraaier net zo handig als met de computer dan had ik u kunnen schrijven dat ik de boekenkast op een zaterdagmiddag pijlsnel in elkaar heb geknutseld. Helaas, het werkje duurde tergend lang en ging gepaard met enig gefoeter. Ik dwaal af.

 Billy brengt, door zijn standplaats, bezoekers direct op de hoogte van mijn favoriete auteurs onder wie Martin Bril, Arthur Japin, Simone de Beauvoir. Stuk voor stuk schrijvers waarvan ik de verzamelbundels of romans regelmatig uit de kast trek. Vooral als ik vastloop met mijn schrijfwerk. Dan vraag ik me af, hoe zou hij of zij dit aangepakt hebben? Ter inspiratie trek ik dan één van de bundels, keurig op kleur gerangschikt, uit het meubel.
Eén boek is nog niet ingedeeld, de debuutroman: ‘Vele hemels boven de zevende’ van Griet op de Beeck. Het boek werd ontvangen met lovende recensies en nominaties voor onder andere ‘De Bronzen Uil’. In prachtige bewoording vertelt de schrijfster het verhaal van vijf met elkaar verbonden boeiende personages die vechten met zichzelf en het mooie maar tegelijkertijd ingewikkelde leven. Intussen zijn er in Nederland vier boeken van de succesvolle schrijfster verschenen. Voor de komende 83e editie van Boekenweek (zaterdag 10 maart tot en met zondag 18 maart) werd Griet gevraagd het boekenweekgeschenk 2018 te schrijven. Omdat Leeuwarden dit jaar ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ is, verschijnt er van dit boek dat als titel heeft meegekregen: ‘Gezien de feiten’ ook een Friese variant. Tijdens de Boekenweek is Griet te gast in het Isala Theater waar ze vertelt over haar leven en haar boeken. Daarnaast leest ze voor uit eigen werk.
Persoonlijk kijk uit naar het moment dat haar eerste boek in mijn Billy, gezelschap krijgt van haar laatste!

Het boekenweekgeschenk wordt door boekhandelaren gratis aangeboden aan klanten die voor minimaal € 12,50 aan boeken kopen.
© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.