Tussen 2016 en 2021 schreef ik met veel plezier columns voor de regiokrant IJssel en Lekstreek. Helaas is deze samenwerking door het Cornavirus en de daardoor teruglopende advertentie-inkomsten gestopt. De best gelezen columns kun je hieronder nog eens nalezen. Veel leesplezier!

IJssel en Lekstreek 18 april 2018

Tijdens het opruimen van een stapel oude kranten viel mijn oog op een foto van Corrie de Koning (79). Gezeten in haar vensterbank met op de achtergrond de nieuwe parkeergarage van ons centrum. Een prachtig bouwwerk op enkele meters verwijderd van haar balkon. ‘Het is gewoon verschrikkelijk’, vertelde mevrouw De Koning desgevraagd aan de journalist van het AD. ‘Het was hier heerlijk wonen, met de winkels en de metro in de buurt, maar mijn woongenot wordt me nu ontnomen’. 

Het artikel verhaalt verder dat de bewoonster van de Duikerlaan geprobeerd heeft via een raadsvergadering aandacht te krijgen voor haar situatie. Een luisterend oor vond ze niet. Wereldhave, de eigenaar van De Koperwiek en de nieuwe parkeergarage betreuren dat mevrouw De Koning minder woonplezier ervaart, maar helaas; ‘De parkeergarage wordt exact volgens het laatste ontwerp en de verleende vergunning gerealiseerd.’

Lekker makkelijk

Ja hallo, dat is lekker makkelijk. Er was toch wel een voortraject? Heeft het verantwoordelijke architectenbureau toen de locatie bezocht om te kijken wat voor consequenties de bouw heeft voor de directe omwonenden? Lagen de medewerkers van het bouwbedrijf en Wereldhave allemaal te snurken tijdens het presenteren van de bouwplannen?
Nee, de plaats van nieuwe parkeergarage is een bewuste keuze, zo laat een gemeentewoordvoerder, in hetzelfde artikel, weten. Er zijn keuzes gemaakt voor meer groen, een betere bereikbaarheid van het centrum en meer parkeerplaatsen rond een moderner winkelcentrum. ‘Soms zorgt dat ervoor dat bewoners minder gelukkig zijn met veranderingen in hun directe omgeving.’
Tja, zo gaat dat. En terwijl de één gedachteloos bouwplannen goedkeurt waarmee de ander zijn portemonnee vult is het voor de inwoonster slikken of stikken. Een gesprek wordt niet aangegaan. Onder dit artikel las ik in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen een slogan van D66: Goed leven, wonen en zorgen. Hebben deze fractieleden intussen al gezorgd dat mevrouw De Koning dit ook weer krijgt?

© Sophie Dijkgraaff

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.