IJssel en Lekstreek 30 mei 2018

Wanneer het was? Geen idee. Echter de ruimte waarin ik voor het eerst kennis maakte met de emotie jaloezie staat me helder voor de geest. Het vrouwentoilet op het Centraal Station van onze buurstad. Als ik de Italiaanse en Franse ‘hangputten’, die ik eerder bezocht, buiten beschouwing laat was dit wc-bezoek het dieptepunt van al mijn toiletbezoeken op vreemde bodem. Mijn walging is u intussen vast duidelijk. Waarop ik jaloers ben waarschijnlijk niet.

Het mannenurinoir! 

Moeten mannen onderweg een plasje plegen stuiten ze nooit op toiletbrillen die te vies zijn om op te gaan zitten. Ook glijden ze zelden uit over een vloer die voorzien is van een laag wc-papier of erger … Soms is het zo vreselijk dat ik na het verlaten van de toiletgelegenheid het liefst mijn schoeisel zou weggooien. Wat mij daarin tegenhoudt zijn de kosten. Ik moet onderweg héél vaak.
Dan het mannen closet. Mannen hoeven doorgaans tijdens hun bezoek daaraan vrijwel niets aan te raken. Alleen het voor de activiteit benodigde lichaamsdeel en de knop die de gedane behoefte wegspoelt. Wat het mannentoilet ook zo leuk maakt, in de pot zitten tegenwoordig van die geestige stickers en voorwerpen om buiten de pot plassen te voorkomen. Laatst las ik in een column van Marcel Potters dat hij tijdens zijn bezoek aan een ‘vreemd’ toilet een voetbaldoel tegengekomen is compleet met roze voetbal. Het maakte dat de schrijver úren in het vertrek is gebleven want tja, welke man wil geen doelpunt maken? Nou ja dat laatste verzin ik ter plekke maar gezien de innige verhouding tussen mannen en voetbal niet geheel ondenkbaar toch?
Dit voorjaar worden er, op verzoek van de SP, openbare toiletten geplaatst in het Schollebos. Omdat er na het recreatieseizoen geen bezoekers met hoge nood verwacht worden verdwijnen de hokjes weer in het najaar. Nu vraag ik me al weken af welk attribuut gebruikt gaat worden ter vermaak van de mannen maar vooral, zouden de Capelse vrouwen wél weten hoe ze een toilet schoon moeten houden?

 

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.