Wie via de Abram van Rijckevorselweg richting Capelle rijdt, waant zich meteen in de wereld van grote wijnhuizen zoals Moët & Chandon. Nou ja, binnenkort dan. Tot nu toe staan er ter hoogte van Fascinatio zo’n tweehonderd druivenstruiken te wennen aan de uitlaatgassen van de N219. Maar als deze proef, met de druivenrassen Solaris en Regent slaagt, worden ook de hellingen bij de Oostgaard en Westgaard aangeplant met deze struiken. Een geniaal idee. Ik zie ‘ons’, na de productie van de eerste flessen biologische wijn, al opgenomen worden in de wijnalmanak van Ronald de Groot of Hubrecht Duijker. Want zij weten wat topklasse is. Ik koop gewoon een wijnmerk dat ik kan betalen en hoop tijdens het ontkurken van de fles maar één ding: Laat-ie lekker zijn!

Keuze zat maar wat een oude meuk!

Dit gebrek aan kennis levert weleens problemen op. Zo ging ik kortgeleden koken voor een zieke vriendin. ‘Pak maar wat je nodig hebt Sophie, ik zit binnen.’ Het te koken gerecht: spaghetti met rode wijnsaus. Na alle ingrediënten uitgestald te hebben op het aanrecht ging ik op zoek naar een fles wijn. Ik moet zeggen, keuze zat maar wat een oude meuk! Gelijk dacht ik terug aan mijn moeder en haar advies: ‘Eerst de oude op…’, waarna ik de meest een stoffige fles pakte. Pas na veel gehannes lukte het me de kurk uit de fles te krijgen waarna ik het rode vocht aan de gehaktsaus toevoegde. Niet lang daarna zette ik vol trots de schotel op tafel.
‘Ik heb een fles wijn gepakt. Oud, maar volgens mij nog goed.’
‘O,’antwoordde mijn vriendin, ‘Welke fles heb je genomen?’
‘Euh, een rode, Château Trotanoy.’
‘Dat is een fles van ruim honderd euro!’
Tja, zoals ik al schreef, verstand van wijn heb ik niet. Nu maar hopen dat de wijnbouwers van Fascinatio dat wel hebben.

IJssel en Lekstreek 2 oktober 2019

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.