Heerlijk vind ik het. Alleen thuis en zeeën van tijd om de krant uit te pluizen of een column uit te tikken. Al schijnt verveling een goed te zijn voor onze gezondheid – vermindering van stress, bevordering creativiteit – ik heb er weinig tijd voor. Toch klinkt mijn ultieme tijdsbesteding anderen eenzaam in de oren. Voor wie uitgaat van de uitleg van de Dikke van Dale heeft gelijk. Professionele hulpverleners hanteren een andere definitie: een mens is eenzaam als er geen diepgaande persoonlijke relaties zijn. Daaraan geen gebrek.

Niets te verliezen

Zodra ik het alleen zijn beu ben, zoek ik ze weer op. Het is een cyclus die voor mij prima werkt.
Voor mij maar gemiddeld is vijfenveertig procent van de Capellenaren van negentien jaar en ouder, wél eenzaam. Dat vraagt om aandacht. Zeker nu onderzoeken aantonen dat er meer mensen doodgaan aan eenzaamheid dan aan roken en alcoholgebruik!
Onze overheid heeft eveneens aandacht voor het toenemend aantal eenzame personen. In 2018 presenteerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het programma: Langer Thuis. Dit plan is vooral gericht op senioren. Daarnaast lanceerde minister Hugo de Jong in hetzelfde jaar de landelijke beweging: 'Eén tegen eenzaamheid' waarbij onze wethouder Marc Wilson (Wmo) zich aansloot. Onderdeel van het initiatief, voor alle mensen met gevoelens van eenzaamheid, is de jaarlijks terugkomende ‘Week tegen Eenzaamheid’ waarin veel activiteiten worden georganiseerd.
Toch zorgen al deze maatregelen niet altijd dat eenzaamheid (vroeg)tijdig wordt opgespoord of opgelost. Eenzaamheid doorbreken kan alleen door zelf actie te ondernemen. Wordt lid van een sport- of kaartclub. Wie weet wat een bingoavond oplevert? Deze acties vragen om flink wat moed. En niet bij elke ontmoeting loopt u een kandidaat hartsvriendin of -vriend tegen het lijf maar een fijne kennis opdoen is mogelijk. Stap over de drempel. Er valt niets te verliezen, toch?

IJssel en Lekstreek 18 september 2019

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.