Tijdschrift Onze Taal verzon iets leuks. Omdat wij dit jaar niet massaal naar de Costa’s kunnen afreizen, vroegen zij lezers bestaande stads- en landsnamen tot iets exotisch om te toveren. De fantasie van de inzenders was groot. Zo las ik creaties als: Verveeluwe, Vergiethoorn, Laptopland, Achtertuinesië en – tromgeroffel – Dakkapellen aan den IJssel. Nu weet ik niet wie onze oer-Hollandse stadsnaam zo verbasterd heeft, maar via deze weg bedankt! Door deze inzending staat onze stad op een prachtige, speciaal voor dit doel ontworpen landkaart.

In het Algemeen Dagblad zag ik een paar weken geleden nog een andere afbeelding waarop onze stad. Nou ja, een deel ervan. Van de ‘parel van Capelle’ zoals het Schollebos tegenwoordig door het leven gaat, stond een tekening naast een artikel over de toekomst van dit stadspark – intussen 40 jaar oud en toe aan een opknapbeurt. Bovenaan het stuk stond te lezen: ‘Hoe moet het Capelse Schollebos er in 2060 uitzien?’ Deze en andere vragen waren eerder door onze gemeente in een enquête online gezet om ons inwoners te raadplegen, waarop bijna 1400 reacties kwamen. Daarnaast zijn er door de gemeente gesprekken gevoerd met betrokkenen zoals de Jongerenraad en het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard. Aan de ontstane plannen zijn ook ‘wensprojecten’ toegevoegd die moeten zorgen dat het park meer gebruikt gaat worden. U moet hierbij denken aan bewegwijzering, fietsparkeerplaatsen, fruit- en notenbomen, meer zitbankjes en barbecueplaatsen. Persoonlijk zou ik dat laatste idee inruilen voor betere verlichting en meer toezicht door boa’s. Maar daaraan zullen de opgetrommelde experts vast al gedacht hebben. Ander klein puntje van aandacht, of beter, iets waarop ik hoop: dat er voor het Schollebos een nieuwe bijnaam wordt verzonnen. Bij de ‘parel’, denk ik steeds aan het lied van Johnny Jordaan. Wat dacht u van Ratjetoebos? Dekt lekker de lading. Of hebt u een beter idee?

De landkaart van Onze Taal bekijken?
Ga dan snel naar mijn Instagram!

 

IJssel en Lekstreek 28 mei 2020

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.