Tussen 2016 en 2021 schreef ik met veel plezier columns voor de regiokrant IJssel en Lekstreek. Helaas is deze samenwerking door het Cornavirus en de daardoor teruglopende advertentie-inkomsten gestopt. De best gelezen columns kun je hieronder nog eens nalezen. Veel leesplezier!

Diep verscholen in de Belgische Ardennen ligt het dorp Redu. Eens was dit een pittoresk dorp waar toeristen voorbijreden. Daar is in de loop van de tijd verandering in gekomen nadat inwoners zich gingen specialiseren in de verkoop van boeken. Al snel kwam er bewegwijzering waarop Redu werd aangeprezen als 'Village du Livre', oftewel: Boekendorp.

Een geschiedenis, een romance en spannende avonturen

Sindsdien geniet het gehucht internationale bekendheid. Boeken die nergens meer te vinden zijn staan daar vaak nog in de schappen. Zelf kocht ik er onlangs een gedichtenbundel van Paul Verlaine. Korte teksten waarin de poëet zijn kennis over en liefde voor Frankrijk en België, de landen waar hij woonde, deelt.
Geschiedenis was ook het centrale thema van de Kinderboekenweek 2020. Zoals altijd werd er gewezen op het belang dat kinderen lezen – het stimuleert hun fantasie en vergroot hun woordenschat. Klinkt saai, maar kinderboeken zijn dat allesbehalve. Voor elke leeftijd is er wel een boek dat niet alleen onze historie vertelt maar ook fijn is om te lezen. Neem het boek 'Het hele zoepzootje (4+), waarin auteur Floor Bal met korte teksten en mooie prenten het ontstaan van het heelal, de aarde en de mensen uitlegt. Voor de kinderen vanaf 10 jaar heeft Sjoerd Kuyper het boek 'De duik' geschreven. Een boek over de Pontjesbrug in Willemstad (Curaçao). Wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden. Een geschiedenis, een romance en spannende avonturen worden in dit verhaal samengebracht. Als laatste breng ik voor de kinderen die oud genoeg zijn om de waarheid over Sinterklaas te kennen het boek van Floortje Zwigtman onder uw aandacht. In 'Het geheime boek van Sinterklaas' vertelt de schrijfster over de boeiende achtergrond van de goedheiligman. Wees gerust, u hoeft niet alles te kopen. Loop gewoon eens binnen bij onze bibliotheek. Wie weet spot u ook nog een boek voor uzelf!

©Sophie Dijkgraaff
IJssel en Lekstreek 14 oktober 2020

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.