Tussen 2016 en 2021 schreef ik met veel plezier columns voor de regiokrant IJssel en Lekstreek. Helaas is deze samenwerking door het Cornavirus en de daardoor teruglopende advertentie-inkomsten gestopt. De best gelezen columns kun je hieronder nog eens nalezen. Veel leesplezier!

Heeft u de tv-serie 'De erfgenaam' gezien? Nee? Korte uitleg: in deze tv-serie gaat presentator Ruben Nicolai op zoek naar erfgenamen van nooit opgeëiste nalatenschappen. Vaak werden tijdens deze zoektochten bijzondere familiegeschiedenissen verteld. Vanaf aflevering één dacht ik, dat is een mooie bijbaan voor mij: erfgenamenonderzoeker! Ik ben dol op raadsels! Helaas, geen vacatures te vinden. Toch kwam er een speurwerkje op mijn pad.

Helaas is deze column te kort voor de hele historie


In de nieuwsbrief van IJsselHospices las ik over de Van Capellenstichting. Deze instelling bestaat dit jaar 125 jaar. Het heuglijk feit werd gevierd door onder andere hospice IJsselOever een bijdrage te schenken voor het moderniseren van de bewonerskamers. Ik stelde mezelf de vraag, hoe is deze stichting ontstaan? Helaas is deze column te kort voor de hele historie dus houd ik het beknopt. In 1892 lieten de echtelieden Anna Maria van Cappellen en Johannes Nolen in een testament vastleggen dat na hun overlijden moest worden opgericht: het Van Cappellenhuis, een huis voor oude mannen en vrouwen. Nadat Anna Maria en Johannes waren overleden kwam de akte in handen van de broers van Johannes. Eén van hen, Augustinus, was architect en realiseerde op de plek waar eerder de woning en boerderij van Anna Maria’s ouders stonden, een pand in Neo-Hollandse Renaissancestijl.
Rond 1960 ontstonden er nieuwe inzichten voor bejaardenhuisvesting waardoor het Van Cappellenhuis moest sluiten. Wat overbleef van de stichting was een vermogen zonder bestemming. Zo besloot men in 1976 de doelstelling van de stichting te veranderen naar: de behartiging van de belangen van behoeftige bejaarden en van andere sociale, culturele en algemene belangen in de gemeenten Capelle-, Nieuwerkerk- en Krimpen aan den IJssel. En daarmee werden u en ik door één pennenstreek een soort van erfgenamen van Anna Maria en Johannes!
En Ruben, is mijn eerste zoektocht geslaagd?

©Sophie Dijkgraaff

IJssel en Lekstreek 28 oktober 2020

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.