Tussen 2016 en 2021 schreef ik met veel plezier columns voor de regiokrant IJssel en Lekstreek. Helaas is deze samenwerking door het Cornavirus en de daardoor teruglopende advertentie-inkomsten gestopt. De best gelezen columns kun je hieronder nog eens nalezen. Veel leesplezier!

Van nature ben ik een cijferfetisjist of, simpeler gezegd, een cijfervreter. Dat het schrijfvirus mij jaren geleden te pakken kreeg was dus een wonder. Om me te ontwikkelen tot een goed columnist moest ik mijn taalkennis flink oppoetsen. Hoe zat het ook alweer met die akelige d en dt? Ook merkte ik dat ik woorden of gezegden verkeerd gebruikte. Nu, jaren later, worden al mijn teksten nog steeds nagekeken door een vriendin die beschikt over héél véél geduld.

Een paar weken geleden ontving ik de Capelse Courant die geheel in het teken stond van laaggeletterdheid. Laaggeletterdheid betekent dat iemand moeite heeft met het lezen van brieven, het invullen formulieren, mobiel bankieren of het maken van een digitale afspraak. In onze gemeente is 13% van de inwoners laaggeletterd. Vaak schamen deze mensen zich en verzinnen ze allerlei trucjes om hun onkunde te verbergen. Ik begrijp dat wel. Als mijn vriendin me wijst op een dt-fout of een onjuiste vervoeging van een werkwoord kan ik wel door de grond zakken. Maar gêne staat ontwikkeling in de weg. Dus moet ik net als veel andere mensen mijn schaamte overwinnen en gewoon doorgaan met wat ik het liefst doe, schrijven, schrijven, schrijven. Voor Capellenaren die ook over de schaamtedrempel willen stappen bieden instanties als Albeda, Stichting Taalcoaching Capelle of NLeducatie mogelijkheden om hun taalvaardigheid te vergroten - vaak gratis.

Mijn droom, om een column in één keer foutloos uit te typen, is allang vervlogen. Dat wil niet zeggen dat ik elke poging daartoe opgeef. Ik blijf oefenen, boeken lezen, cursussen volgen én mijn uiterste best doen. Mijn wens is dat alle laaggeletterde medebewoners in onze gemeente met me meedoen want taal verrijkt je leven!

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.