Tussen 2016 en 2021 schreef ik met veel plezier columns voor de regiokrant IJssel en Lekstreek. Helaas is deze samenwerking door het Cornavirus en de daardoor teruglopende advertentie-inkomsten gestopt. De best gelezen columns kun je hieronder nog eens nalezen. Veel leesplezier!

In een eerdere column voor de regiokrant IJssel en Lekstreek heb ik al eens geschreven over de nieuwbouw binnen onze Capelse gemeente en de zorgen die bewoners hierover uiten. Is er straks nog ruimte voor mensen die gebruik maken van een sociale huurwoning? En hoe zit het met de starters op de woningmarkt, is er aan gedacht dat ook zij betaalbare woonruimte nodig hebben?

Om te kijken of er bij de bouw van woonproject Harmonie, op de plek van de Hoven II, rekening wordt gehouden met deze zorgen heb ik de website van ontwikkelaar Blauwhoed bezocht. Om het project aantrekkelijk te maken worden bezoekers van de website voorgesteld aan mogelijke bewoners: senioren Marianne J. en Marianne B., Olivia en John die samen met hun zoontje uitkijken naar een doorstomerswoning en starters Jochem en Simone die zich nu al stiekem verheugen op hun eerste Harmonie buurtfeestje, samen schaatsen op de vijver of met wat andere bewoners een moestuintje aanleggen. Oké, duidelijk. Woonwijk de Harmonie is bedoeld voor allerlei doelgroepen. Wat voor soort huizen worden er dan gebouwd? Ik scrol langs zeven woningtypen: waterwoning split-level, waterwoning, parkwoning, herenhuis, dekwoning, beneden- en bovenwoning en een stadswoning. Drie woningen hebben een prijs van iets meer dan twee ton, de meeste verkoopprijzen starten bij drie ton. Dan maar eens kijken wat fase twee van het nieuwbouwproject te bieden heeft, komen daar meer betaalbare (huur) woningen? Nee. Fase twee is vrijwel gelijk aan Harmonie fase één waardoor de prijsstelling naar verwachting ook identiek zal zijn.
Beste bestuurders, ik nam tot nog toe aan dat jullie over ieder bouwplan goed nadenken – zuinig op alle bewoners van onze gemeente, de nieuwe én de huidige, de kopers én de huurders. Met de ontwikkeling van Harmonie werden driehonderd (sociale) huurwoningen weggevaagd. Volgens nieuwe plannen komen er negentig (sociale) huurwoningen terug op het terrein waar zwembad de Blinkert stond. Zo gaan we de woningnood in onze gemeente natuurlijk nooit oplossen.

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.