IJssel en Lekstreek 12 december 2018

In heel Nederland zijn ze al te vinden: pop-upstores. U kent het concept waarschijnlijk wel. Pop-upstores zijn winkels die opeens in het straatbeeld verschijnen. Vaak duiken ze op in lege panden. De inhoud van dergelijke winkels kan op verschillende manieren worden ingevuld. Zo kunnen er producten als kleding of make-up worden verkocht, komen er in sommige kunstexposities, of settelt een restaurant zich op de tijdelijke locatie. In het bijzonder voor startende ondernemers is het dé kans om te toetsen of het product dat zij aan de man willen brengen enig kans van slagen heeft. Het is niet uitzonderlijk dat een pop-upstore zo’n succes is dat de eigenaar zich permanent vestigt.

IJssel en Lekstreek 28 november 2018

Truien, vesten, pullovers, sjaals. Wat ik al niet gehaakt heb, de lijst is eindeloos. En sinds Hollywoodsterren hun handwerkjes openlijk delen op de sociale media is het weer helemaal hip! Ik vergeet trouwens bij mijn opsomming pannenlappen te vermelden. Witte pannenlappen met een rood randje. Op de huishoudschool gemaakt speciaal voor Moederdag. Was deze opleiding toch nog ergens goed voor want verder zijn huishoudelijke taken niet aan mij besteed. Het moet, maar verder…

IJssel en Lekstreek 14 november 2018

Ze maken graag een praatje met bezoekers van sportverenigingen, de Bieb of de Voedselbank. Patiënten van het IJsselland Ziekenhuis en bewoners van Hospice IJsselOever worden door ze verzorgd en bij de Wijkwinkel helpen ze met de administratie of belastingaangifte: de vrijwilliger. En dit is nog maar een zeer kleine greep uit de vele instellingen waar u deze groep waardevolle mensen ontmoet. Geheel belangeloos of tegen een geringe onkostenvergoeding geven ze inhoud aan het woord samenleving. Ik vraag me dan ook af wat er zou gebeuren als deze mannen en vrouwen er de brui aan zouden geven.

IJssel en Lekstreek 31 oktober 2018

De broekband moest lager, lager, laagst. De onderbroek hoger, hoger, hoogst. Niets zo stoer als het showen in wat voor kek peperduur merk de billen gestoken werden. Zo jammer dat er meestal véél meer te zien was dan de wezenloos grote letters van Dolce & Gabbana of Hilfiger. Honderden, nee duizenden ‘loodgietersgleuven’ heb ik voorbij zien komen. Sexy? Tja, daarover verschillen de meningen. Als u het strikt aan mij vraagt, ik ben blij dat er andere tijden aanbreken. Blij dat het model spijkerbroek dat momenteel zijn rentree maakt qua ontwerp gelijk is aan die van de jaren zeventig.

IJssel en Lekstreek 17 oktober 2018

Het valt mij op dat er op tv soms vragen gesteld worden waarop een antwoord compleet overbodig is. Neem deze aankondiging: ‘Mijn gast is deze 16-jarige jongen’, waarna, vrijwel in één adem volgt: ‘Hoe oud ben je?' Ook privé komt het voor dat de weg bekend is maar dat men er toch naar informeert. Zoals onlangs.

IJssel en Lekstreek 3 oktober 2018

De column die u nu leest is twee weken geleden door mij uitgetikt. En vormt het normaliter geen probleem een geschikt onderwerp te vinden, ditmaal was het een grote opgave. Maar één gebeurtenis spookte door mijn hoofd. Het vreselijke ongeluk in Oss dat een dag eerder had plaatsgevonden. De gruwelijke aanrijding dat vier kinderen het leven kostten en waarbij een 11-jarig kind en een 32-jarige begeleidster in kritieke toestand in het ziekenhuis werden opgenomen. 

IJssel en Lekstreek 19 september 2018

Op de Bermweg sta ik te wachten tot het voetgangerslicht van kleur verspringt. In mijn hoofd klinkt het prachtige nummer Les feuilles mortes van chansonnier Yves Montand. Ik neem aan dat mijn hersenen dit lied uit het archief opgescharreld hebben omdat het past bij de tijd van het jaar. Links en rechts dwarrelen goudgele bladeren als confetti over de straat. De lucht voorspelt regen.

IJssel en Lekstreek 5 september 2018

Ik mag het graag doen: de donderdagse weekmarkt bezoeken. ’t Is vaak wel met gevaar voor eigen leven want al fietsend vliegen de scooters me op zo’n geringe afstand voorbij dat ze haast aan mijn stuur blijven hangen. Nog erger zijn wielrenners in van die kekke pakjes compleet met reclame van één of andere winkelketen. Ik vraag me af, krijgen ze voor het dragen van dergelijk tenues betaald? Gratis reclame maken lijkt mij een beetje vreemd. Toegegeven, het staat wel professioneel. Soms waan ik me eerder op het parcours Luik-Bastenaken-Luik dan op de Capelseweg. Zij ook. Omkijkend, alsof ik ergens fiets waar het niet mag, zoeven ze langs me heen. Eenmaal ging het zo mis dat ik in volle vaart het struikgewas invloog! Of er iemand te hulp schoot? Welnee. Tijd kost punten …

IJssel en Lekstreek 22 augustus 2018

’t Is me weer niet gelukt. Ondanks de zonovergoten dagen, het smeren met een middel dat nog net geen bak- en braadmiddel was, zijn mijn benen nog net zo wit als vóór de hittegolven. Om toch nog een beetje leuk voor de dag te komen – een korte rok schreeuwt nu eenmaal om enigszins getinte benen – sloeg ik de hand aan mezelf met een tube zelfbruiner. Het resultaat? Prachtig gekleurde onderdanen waar mee ik, tijdens de vele rokjesdagen die deze zomer ons heeft geschonken, door het leven stapte.

IJssel en Lekstreek 8 augustus 2018

Als er één ‘cluppie’ is waar onze hele familie gillend voor opspringt, is dat Feijenoord. Natuurlijk moet de ploeg, om deze actie te bewerkstelligen, wel eerst even de bal in het daarvoor bestemde netje trappen maar dat was tijdens het laatste seizoen totaal geen probleem. De wedstrijduitslagen van de club tonen meer overwinningen dan nederlagen.

IJssel en Lekstreek 25 juli 2018

“Dat is al zo oud als de weg naar Kralingen.” ’t Is zo’n typische uitspraak waardoor je direct weet waar je bent: Rotterdam. Toch is het gezegde ook buiten de 010 zone in gebruik en weet bijna iedereen direct wat er bedoeld wordt.
Vooral in het voorjaar fiets ik graag over de in de Romeinse tijd ontstane weg naar Kralingen oftewel de ‘s Gravenweg. Ik vind de natuur dan op z’n mooist. Ontluikende bermbloemen, het frisse groen aan de bomen en langs de sloot kuikens die onder het wakend oog van moeders op zoek gaan naar de eerste zelf opgescharrelde maaltijd.

IJssel en Lekstreek 11 juli 2018
 

De dag begon met een goed voornemen. In mijn bijkeuken staat al weken een pot verf te wachten op een kwast en vandaag zou het blik opengaan. Echter na een kop koffie was de zin totaal verdwenen. Buiten scheen de zon waardoor ik impulsief mijn fiets pakte. Op naar het spraypark dat door de Leefbaar aan de man is gebracht onder het mom dat kinderen die in armoede leven en zodoende ‘niet lekker naar de camping in Frankrijk’ gaan toch het vakantiegevoel kunnen ervaren. 

IJssel en Lekstreek 27 juni 2018

De zwarte randen onder mijn nagels verraden dat ik zojuist één van mijn hobby’s heb uitgevoerd: tuinieren. Een paar oude planten moesten nodig vervangen worden en lege potten snakten naar vrolijke zomerbloeiers. Tevreden naar buiten kijkend merk ik op dat na een uurtje wroeten mijn balkon er geweldig uitziet en ik me heerlijk relaxed voel.

IJssel en Lekstreek 13 juni 2018

De afgelopen jaren is de gezinssamenstelling in ons land veranderd. Bestond vroeger de hoeksteen van onze samenleving uitsluitend uit een man en vrouw plus kinderen, tegenwoordig zijn er eindeloos veel variëteiten. 

IJssel en Lekstreek 30 mei 2018

Wanneer het was? Geen idee. Echter de ruimte waarin ik voor het eerst kennis maakte met de emotie jaloezie staat me helder voor de geest. Het vrouwentoilet op het Centraal Station van onze buurstad. Als ik de Italiaanse en Franse ‘hangputten’, die ik eerder bezocht, buiten beschouwing laat was dit wc-bezoek het dieptepunt van al mijn toiletbezoeken op vreemde bodem. Mijn walging is u intussen vast duidelijk. Waarop ik jaloers ben waarschijnlijk niet.

IJssel en Lekstreek 18 april 2018

Tijdens het opruimen van een stapel oude kranten viel mijn oog op een foto van Corrie de Koning (79). Gezeten in haar vensterbank met op de achtergrond de nieuwe parkeergarage van ons centrum. Een prachtig bouwwerk op enkele meters verwijderd van haar balkon. ‘Het is gewoon verschrikkelijk’, vertelde mevrouw De Koning desgevraagd aan de journalist van het AD. ‘Het was hier heerlijk wonen, met de winkels en de metro in de buurt, maar mijn woongenot wordt me nu ontnomen’. 

IJssel en Lekstreek 4 april 2018

Enkele jaren geleden kocht ik een auto. Hybride. Dankzij de lage CO2 uitstoot, leverde ik direct een bijdrage aan een schonere lucht. Het kabinet was het met me eens; wegenbelasting hoefde ik niet te betalen. Tot zo’n twee jaar geleden. Toen rolde de welbekende blauwe enveloppe op mijn deurmat. Plots waren alleen volledig hybride auto’s milieuvriendelijk. Niet alleen een nadeel voor mij maar de motivatie voor andere autobezitters, om ook op een schonere vorm van autorijden over te stappen, was weg.

IJssel en Lekstreek 7 maart 2018

Alle leesverslaafden beschikken erover. De mijne, ontworpen in Zweden, heeft de naam ‘Billy’ meegekregen. Was ik met een schroevendraaier net zo handig als met de computer dan had ik u kunnen schrijven dat ik de boekenkast op een zaterdagmiddag pijlsnel in elkaar heb geknutseld. Helaas, het werkje duurde tergend lang en ging gepaard met enig gefoeter. Ik dwaal af.

IJssel en Lekstreek 22 februari 2018

Of ik ‘hem’ al eens had zien staan, de boom met schoenen op de rotonde Keerkring-Westerlengte. Ietwat verwonderd bekende ik mijn kapster de boom noch de schoenen ooit te hebben opgemerkt. Als ik in de buurt van de Terp ben ga ik er beslist naar kijken, beloofde ik. Gisteren was het zover. Eerlijkheid gebiedt mij te schrijven dat ik helemaal niet in de nabijheid was. Mijn nieuwsgierigheid dwong mij min of meer het curieuze object te bezoeken.

IJssel en Lekstreek 7 februari 2018

Momenteel is er in Nederland een discussie gaande over straat-, brug-, viaduct- en tunnelnamen. Centrale vraag in deze kwestie: moeten we namen die ons doen herinneren aan het slavernijverleden, verwijderen uit ons straatbeeld?’ Ook beelden zoals van Generaal van Heutsz, die als gouverneur-generaal in Nederlands-Indië volgens Karwan Fatah-Black (Historicus van de Nederlandse koloniale geschiedenis, slavernij en Suriname) honderdduizenden doden op zijn geweten heeft, zijn onderwerp van debat. Reden voor mij om te googelen of in onze stad ook ‘foute’ namen in het straatbeeld aanwezig zijn. Na enig speurwerk kan ik u niet geruststellen. 

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.