Tussen 2016 en 2021 schreef ik met veel plezier columns voor de regiokrant IJssel en Lekstreek. Helaas is deze samenwerking door het Cornavirus en de daardoor teruglopende advertentie-inkomsten gestopt. De best gelezen columns kun je hieronder nog eens nalezen. Veel leesplezier!

IJssel en Lekstreek 4 april 2018

Enkele jaren geleden kocht ik een auto. Hybride. Dankzij de lage CO2 uitstoot, leverde ik direct een bijdrage aan een schonere lucht. Het kabinet was het met me eens; wegenbelasting hoefde ik niet te betalen. Tot zo’n twee jaar geleden. Toen rolde de welbekende blauwe enveloppe op mijn deurmat. Plots waren alleen volledig hybride auto’s milieuvriendelijk. Niet alleen een nadeel voor mij maar de motivatie voor andere autobezitters, om ook op een schonere vorm van autorijden over te stappen, was weg.

Een nieuw milieuprobleem

Afgelopen week las ik over een nieuw milieuprobleem. De open haard. ‘Het gebruik van open haarden en gewone houtkachels is door de uitstoot van fijnstof om gezondheidsredenen niet wenselijk’, zo schrijft Milieu Centraal. Naast het artikel stond een ingezonden brief waarin te lezen was dat een restaurant in Oostvoorne, geheel op hout stokend, twee jaar geleden de Duurzaamheidsprijs 2015 had ontvangen maar nu ‘ineens een bron van ziekteverwekkend fijnstof’ is geworden …
Het thema duurzaamheid lijkt te zijn gevallen in de handen van draaiers en ambtenaren die de milieuagenda als sluitpost op de begroting zien.
In het koersdocument Duurzaam Capelle maakt de gemeente plannen bekend voor het realiseren van de overgang naar een duurzame wereld in 2050. Onderdeel hiervan is de in 2016 geplaatste windturbine op het Rivium, een investering van 4,5 miljoen euro. Daarnaast is de gemeente voornemens om voor 2030 het maximaal aantal aansluitingen op het warmtenet (stadsverwarming), te realiseren. Dat deze voorziening een kostenverhoging voor de burgers oplevert heb ik nog nergens gelezen. Toch was de uitkomst van een onderzoek, uitgevoerd door het tv-programma Radar, helder: afnemers van stadsverwarming betalen tussen de 170 en 360 euro meer dan inwoners die gebruik maken van andere warmtebronnen. Verder komen er laadpalen, SMART grid gebouwen (intelligente netten welke in de toekomst huishoudens op een effectieve manier van energie voorzien) et cetera. Mooie ideeën die gemeente en burgers wederom miljoenen gaan kosten. Nu maar hopen dat de heren en vrouwen op ons stadhuis geen kontendraaiers zijn.

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.