Vorige maand boekte ik mijn eerste minivakantie van dit jaar. Samen met mijn zus ga ik een tuinreis naar Sussex en Kent in Engeland maken. Ik kan nu al niet wachten om me te verliezen in de betoverende tuinen rondom Sissinghurst Castle. Maar voordat ons groene avontuur begint, is er iets waar ik al jaren niet meer aan heb gedacht: geld wisselen.

Als je tot mijn generatie behoort, herinner je je vast nog wel die tijd voor de euro. Voor een vakantie in het buitenland moest je naar het grenswisselkantoor. Wanneer ons gezin, bestaande uit vader, moeder, grote zus en kleine broer, met de auto richting het zuiden trok, gingen we langs het grenswisselkantoor tussen Nederland en België. Het kantoor was, naar mijn beste weten, gelegen nabij het buurtschap Hazeldonk, maar ik weet het niet zeker meer. Tijdens vakantieperiodes stonden daar altijd lange rijen ongeduldige vakantiegangers voor het loket, wachtend om hun guldens om te ruilen voor de valuta van het land van bestemming. Die wachttijd bood voor ons een geweldige kans om de eerste friet van de vakantie te scoren, natuurlijk met echte Belgische mayonaise. Terugblikkend had dat hele ritueel zeker iets charmants en gaf het me dat echte vakantiegevoel.

Een ware uitdaging tijdens ons avontuur in het buitenland was het omrekenen van guldens naar Belgische franken. Een vakantie in Dinant staat nog helder op mijn netvlies. Wandelend door dat stadje bedacht ik plotseling mijn moeder te verrassen met een reusachtige bos gladiolen – een van haar favoriete bloemen. Achteraf kreeg ik bijna een hartaanval! Nog nooit had ik voor zo'n belachelijk hoog bedrag tien bloemen gekocht. Hoe dan ook, de glimlach op het gezicht van mijn moeder maakte het absurde prijskaartje meer dan de moeite waard.

Terwijl ik deze woorden opschrijf, komt er ineens een idee bij me op. Hoe handig zou het zijn om nu alvast te oefenen met het omrekenen van euro’s naar ponden? Het laatste wat ik wil is tijdens mijn tuinreis naar Engeland verzeild raken in financiële avonturen die me weer een schrikreactie bezorgen. Een slim voornemen, toch? Op naar Engeland, waar de tuinen vol schoonheid zijn en ik met mijn rekenvaardigheden de wisselavonturen kan aangaan!

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.