De hype was me compleet ontgaan: bij de Zaanse grootgrutter krijg je na besteding van € 40 twee ‘HamsterBollies’. Mocht u, net als ik, na het lezen van het woord HamsterBollies de wenkbrauwen fronzen, een korte uitleg. Ergens op de deze wereld staat een fabriek die stukken stof, voorzien van een Hamsterééééén! hamster afbeelding, vult met plastic balletjes waarna ­–voilà! –een Bollie geboren is.

Nadat ik me bewust was van de rage vroeg ik me direct af, wat verwacht Appie dat zijn klanten met de Bollies gaan doen? Meteen even naar de AH website gesurft en wat lees ik? Jeu de Bollies! Meneer Heijn suggereert dat we met z’n allen aan het jeu-de-boulen slaan met – ach gossie – hamsters. ’t Gekke is dat ik meteen de vakantiegangers uit We zijn er bijna, die ook zo gek zijn op jeu de boules, voor me zie. Misschien een idee voor Max om zijn personeel langs Albert te sturen om bij de volgende rondrit een Jeu de Bollies wedstrijd te organiseren. Lijkt me énig!

Zoals dat gaat, niet bij iedereen roepen de Hamsterééééén! hamsters lollige beelden op. ‘HamsterBollies van AH: ‘Gevaarlijk en schadelijk’’, kopt het AD afgelopen week. Oei! In het artikel worden twee dames geciteerd die menen dat de HamsterBollies schadelijk zijn voor kleine kinderen en belastend voor het milieu. Een dierenkliniek meldt dat de hamsters uiterst aantrekkelijk zijn voor ‘puppy’s van de grotere rassen’ die na het verorberen van het speelgoed verstopt raken. Tja, dat is lastig maar Appie schrijft nérgens dat de Bollies bestemd zijn voor dierlijke consumptie. Wel geven ze aan dat ‘er niks mis kan gaan’ mits de hamsters worden gebruikt waarvoor bedoeld. Wat betreft de duurzaamheid: daarmee gaat het bedrijf pas ná 2019 aan de slag. Spijtig maar niemand kan ze dwingen eerder te beginnen met het respecteren van Moeder Aarde. Toch?

Tuurlijk wel! Gelooft u mij, de cadeautjes die wij krijgen van onze supers zijn écht niet gratis. De fabricagekosten van alle prullaria worden gewoon verrekend met de prijzen van onze boodschappen. Laten we dus alle verleiding weerstaan en resoluut nee zeggen tegen de aangeboden handdoeken en ovenschalen en borden en kristalglazen en bestek en het exclusieve schaalmodel van dé raceauto van Max Verstappen en kunststof hamsters. ’t Is allemaal hartstikke leuk maar verdwijnt geheid in de kasten om nóóit meer gebruikt te worden.  
Of hebt u onlangs nog een Wuppie gezien?

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.