Wachtende op mijn vriendin kon ik de tijd op veel manieren doden. Ik kon mensen bekijken, nutteloos de menukaart van voren naar achteren doornemen – we gingen alleen koffiedrinken – of de motiverende plaatjes op de muur lezen. Teksten als wijze raad voor blindemans ogen. In de praktijk gebruik je al die kennis nooit, toch? Nee, ze zijn leuk om door te nemen maar verder alleen voor de stickerdrukker van waarde. Dus doodde ik de tijd met het staren naar led theelichtjes die nu eens niet leken op zenuwachtig flikkerende straatverlichting.

Hebt u ze ook? Guilty pleasures? Zo’n plaat die je nóóit opzet als er vrienden zijn. Vast wel. In mijn omgeving is André Rieu zéér ongepast maar ó wat word ik er vrolijk van! Boeken kunnen ook iets beschamends hebben. Zeker sinds de boekenkaftsticker ‘literair’ is uitgevonden. ’t Schijnt zelfs dat zonder zo’n, voor de verkoop bedachte aanbeveling, boeken niet verkocht worden. Nou, Paulien Cornelisse heeft geen sticker maar goed dat ze is!

Nou dat was me het nieuwjaarsnachtje wel! Code rood! Nog een mazzel dat de tijd de weg kon vinden door de mist en we met z’n allen – HOPPA! – in 2020 zijn verzeild. Gelukkig Nieuwjaar! Ik ben zo benieuwd naar hoe uw feestdagen zijn geweest. Was alles naar wens? Eten niet aangebrand? Ik kan u vertellen, mijn kerstdagen waren voorzien van alle juiste ingrediënten: foute truien, gourmet, Chardonnay en liefde. Zo fijn! Ik verlang nu al naar de volgende Kerst!

Het terugkijken op de afgelopen periode is begonnen. Dat gaat bij mij vanzelf. Zodra de voorbereidingen voor de eindejaarsfeesten starten – valt voor mij reuze mee, ik ben alle dagen buitenshuis – produceert mijn brein terugblikfilmpjes. Zo van, hé weet je dit nog? Wonderlijk! Waar bevindt deze filmapparatuur zich onder mijn hersenpan? Ook opzienbarend, het ding hapert nooit. In een flits spring ik van 2019 naar 2007, 1999 en zo verder terug tot ik – ZOEF! – weer in het hier en nu ben.

Zo, dat weten we dan ook weer. Nummer één in de Top 2000: Bismillah! No! Queen met Bohemian Rhapsody. Weg verrassing! Nou ja, dat was het eigenlijk toch al niet. Vorig jaar stond het nummer ook op één net als het jaar daarvoor, het jaar daarvoor en daarvoor. Oeps, nu lieg ik.

Zo, dat is weer achter de rug. Sint en zijn Pietermannen hebben het land verlaten. Kan ik eindelijk weer rustig op Twitter zonder dat meningen over wel of geen roetpiet, wel of niet liegen tegen de kleintjes over het bestaan van de goedheiligman me om de oren vliegen. Dahag, dahag!
Verder met een ander onderwerp.

Op mijn werkplek lag een kort bedankje voor geleverd werk. Ter afsluiting las ik: ‘Neem dit ook op met Nico. Ik plak jullie even aan elkaar, kunnen jullie samen stoeien.’ Plak jullie aan elkaar? Samen stoeien? Hallo, ik verhuur mijn talent, niet mijn lichaam! Even tussen ons, mijn echte gedachten waren agressiever. In de wolk van stoom die uit mijn oren kwam, zag ik beelden waarin ik het geeltje met veel geweld – GRRRRRR! – door het keelgat van de afzender propte. Met een flinke naaldhak. Een uiterst aantrekkelijk idee dat verder geen opvolging kreeg. Tuurlijk niet! Moet ik meteen op zoek naar ander werk.

Lopend langs een basisschool zie ik voor het raam zeven uit papier geknipte T-shirtjes in vrolijke regenboogkleuren hangen. In spiegelbeeld lees ik: zondag, maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en dan ineens gewoon leesbaar Fri, waarna het spiegelschrift op het laatste shirtje eindigt met: zaterdag.

Geen daden maar onderzoeken. Echt, als ik het nieuws van afgelopen maanden nog eens doorneem, vliegen de onderzoeken me om de oren. Zo las ik over een onderzoek naar het indrukken van een verkeerd knopje in een vliegtuig van Air Europa op Schiphol. Ik denk dan, kan gebeuren toch? Doe ik ook weleens. Slaat – FLATS! – de mixer op hol.

’t Werd me vanmorgen met één blik in de spiegel duidelijk. Een baan bij SBS kan ik wel op mijn buik schrijven. Rimpels weven een fijn spinnenweb rond mijn mond, kraaienpoten zetten zich vast naast mijn ogen. Niet dat John de Mol nog zo glad is, maar hij is wel de slager die het vrouwenvlees keurt. En die slager wil alleen jong en strak op zijn scherm. Het is dat ik weet dat mevrouw de Mol ook geen 18 meer is anders zou ik er nog wat van gaan denken …

Het was GROOT nieuws: Always heeft het Venussymbool van de verpakkingen verwijderd. Eerlijk geschreven, ik moest echt even googelen naar hoe het Venussymbool er ook alweer uitziet. Dat is dus een rondje waaraan een kruisje bungelt. By the way, nu ik toch bezig ben, het symbool van de man heeft ook een rondje, maar daarop staat een stijf schuin pijltje. De vrouw draagt, de man paradeert.

Op de radio hoor ik het woord plofbedrijven. Nog nooit gehoord deze samenvoeging. Kan dat wel? Het woord plof vastlijmen aan bedrijf? Doordat de herfstvakantie voor me ligt als witte canvas, heb ik alle tijd nader onderzoek uit te voeren. Dus met de vraag: ‘Wat betekent plof?’ klop ik aan bij mijn grote vriend. Google.

De mens van tegenwoordig is leukdruk, gestrest of hangt op de bank met een burn-out. Sla de tijdschriften en kranten er maar op na. De één na de ander vertelt daarin over hoe hij-zij het allemaal anders gaat aanpakken, op zoek naar rust. Weg uit een wereld die altijd wel wat van je verwacht. On- en offline.

Op mijn werk was het jaren normaal om op je verjaardag toegezongen te worden door collega’s. Vreselijk. Vooral het uitgalmen van: “HOERA!HOERA!HOERA!”, waarbij de rechterarm de lucht in moest, vond ik uiterst gênant.

Laatst las ik: ga ook fit koken! Helaas kon ik het betreffende artikel niet meenemen, want het was onderdeel van een tijdschrift dat lag te wachten op aandacht in de wachtkamer van mijn tandarts die het blad weer geleend had van de Leesmap. En dan doe ik dat niet. Maar het hield me wel bezig, dat fit koken.

Eva Jinek is overgestapt naar de zender waar ik altijd na korte tijd verder zap. Toen dat nieuws me bereikte, dacht ik gelijk: “Die heeft ballen!” Ja, ze doet toch maar mooi wat velen van ons wel prediken, maar nooit in de praktijk brengen: je droom volgen. In haar geval de kans om haar late night talkshow verder uit te bouwen en daarnaast haar online platform – de plek waar zij al haar journalistieke en persoonlijke interesses wil delen met vooral jonge vrouwen – verder te ontwikkelen.

De producent die ons sinds 1753 van thee voorziet, heeft zichzelf een doel gesteld: theeleuten helpen een goed gesprek te voeren. Ik vraag me dan echt af, zijn we met z’n allen al zover afgegleden dat meneer Pick Wick ons daarvoor vragen aan de hand moet doen? En wie verzint die vragen?

Als er één leesteken is dat voor het merendeel ten onpas wordt gebruikt is dat een uitroepteken. Het toepassen van één uitroepteken na de mededeling: van harte gefeliciteerd!, snap ik. De afzender wil extra benadrukken hoe blij hij of zij is met het verjaren van de ontvanger. Het gaat fout als een omroep over het beeld laat rollen: Dit is een herhaling! U kunt niet meer bellen! Nou, nou, denk ik dan, dat was ik heus niet van plan. Dat deze zin voorbijkwam bij een reprise van het tv-programma Meldpunt!, zegt genoeg. Ze zijn daar blijkbaar dol op het leesteken.

‘Nou het is D.P.S.’ In de bus naar Rotterdam val ik middenin een gesprek tussen twee meiden. Tegenover elkaar gezeten delen ze hun laatste nieuwtjes. Op verveelde toon.

‘Wat zegt-ie? Hoerenwinkel?’ Mijn vriendin komt de woonkamer binnen. Ontzet kijkt ze naar de tv waarop het wekelijks vragenuurtje. ‘Welnee, dat zeggen ze toch niet in de Tweede Kamer. Het ging over een tabakswinkel!’, antwoord ik. ‘Nou, ik verstond toch echt hoerenwinkel. Kunnen we het terugkijken?’

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.