Al mijn hele leven heb ik last van arachnofobie oftewel, ik ben vreselijk bang voor spinnen. En geloof me, dat voelen die griezels aan. Ga ik aan de slag op mijn balkon, loopt er altijd wel zo'n beest voorbij. Met van die lange poten. Gelijk gaan mijn haren overeind staan en krijg ik overal jeuk. Wist je trouwens dat spinnen zich ook verstoppen in de afvoer van je spoelbak?

Dat had ik een keer. Op een avond wilde ik het plugstopje in het afvoerputje stoppen, komt er een lange poot van een spin doorheen geprikt. Ken je de film Itsy Bitsy, over een grote spin met gigantisch lange poten? Zulke poten had mijn spin ook. Het rampzalige was, ik was alleen thuis, dus moest ik het beest zelf te lijf. Uren (lees: minuten) heb ik staan duwen met het stopje, want de griezel moest, desnoods met een gebroken poot, terug de afvoer in. Ook gehad, zat ik 's avonds rustig tv te kijken kwam er opeens een dikke vette spin achter het tv-meubel vandaan. Paniek! Gelijk pakte ik de stofzuiger om vervolgens het beest met uitgestrekte armen op te zuigen. Tip: doe na het opzuigen van een spin altijd een prop papier in de mond van de stofzuigerslag, anders zie je het gespuis zo weer voorbij lopen...

De grootste spin die ik ooit heb gezien was op Gran Canaria. Jaren geleden was ik daar met vrienden. We hadden een mooi appartement gehuurd met uitzicht op zee. Goddelijk! Op een avond wilde mijn vrienden uit eten. Omdat ik hoofdpijn had ging ik niet mee; een avondje lezen en zeestaren sprak me meer aan. Dus vlak na vertrek van mijn reisgenoten nestelde ik me op een stoel met een nieuw boek. Vreemd genoeg voelde ik ondanks het wegdromen bij de vertelling toch dat er iets of iemand naar me keek. En ja hoor, daar was hij, een megaspin. Uren (dit keer echt uren!) heb ik zitten wachten tot mijn vrienden terugkwamen, de spin geen seconde uit het oog verliezend. Toen ik eindelijk de sleutel in het slot hoorde draaien was ik versteend van de kou.

De enige keer dat ik het diersoort spin kan waarderen is in de herfst. Het effect van dauwdruppels op spinnenwebben vind ik prachtig! En handig. Loop ik de rest van het jaar regelmatig door een spinnenweb, in de herfst zie ik ze hangen. Echt hoor, hoe nuttig spinnen ook mogen zijn, Moeder Natuur had van mij dit dier achterwege mogen laten!

 

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.