Toen ik ongeveer acht jaar was vond er een grote verandering in mijn leven plaats: onze sleurhut werd omgeruild voor een stacaravan. Dit nieuwe vakantieverblijf bood ons niet alleen meer leefruimte en een eigen slaapkamer voor mijn zus en mij, het grootste voordeel was een echt toilet. Dat paste ons wel. Weg waren de dagen van het gerommel in de voortent terwijl iedereen kon meeluisteren naar de natuurlijke geluidseffecten die soms ontsnapten. Hoewel we als familie onder elkaar waren, had ik er altijd moeite mee rustig het kleinste kamertje te bezoeken, terwijl mijn moeder zowat naast me de aardappelen zat te jassen.

Ik was zelfs blij als de grote boodschap zich overdag aandiende en ik naar het toiletgebouw even verderop kon lopen. Dat leverde wel het bekende beeld met de wc-rol op. Was poepen achter een gordijn vreselijk, dit deed er weinig voor onder. Bij het passeren van onze medecampingbewoners hing de kreet: “Succes!” altijd onuitgesproken in de lucht. En het van tevoren velletjes afscheuren en verstoppen was ook onhandig. Had ik de klus geklaard, kwam ik velletjes te kort. Enfin, voor mijn vader was de komst van een echt toilet een zegen. Eindelijk was hij verlost was van die nare klus – de beruchte poeptank legen. En eerlijk is eerlijk, wie kan hem dat kwalijk nemen? Het legen was een heldendaad, maar niet iets om mee te pronken op verjaardagsfeestjes.

Al met al houdt dat vieze karweitje me al jarenlang tegen om met een camper op vakantie te gaan. En het verhaal dat mijn vriendin Nina meemaakte, zorgt ervoor dat ik niet snel van mening zal veranderen. Dat zit zo. Jaren geleden vertrok Nina samen met haar man in een camper richting Noorwegen. Na een paar vakantiedagen ontving ik een Whatsapp-bericht, de reis verliep niet helemaal volgens plan. Onder een korte zin: “Het chemisch toilet is leeg!” stond een foto waarop Nina's voeten eruitzagen alsof ze een modderbad had genomen. Helaas was dat niet het geval. Tijdens haar wandeling naar een lozingspunt was de schroefdop van de poepdoos losgewiebeld, met alle gevolgen van dien. Dit is een verhaal dat wél regelmatig verteld wordt tijdens verjaardagsfeestjes.

Kamperen, het heeft ons veel onvergetelijke momenten opgeleverd. Van caravan-ruil tot wc-avonturen, het leven toonde vaak zijn komische kant.

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.