Tussen het sombere nieuws op tv, was er plotseling een lichtpuntje: de Keukenhof gooit zijn poorten open voor het publiek. De lente gaat nu echt beginnen! Er kwamen beelden van bloemperken met hyacinten, narcissen, tulpen, blauwe druifjes en andere lentebloeiers voorbij. Moeder Natuur had haar beste beentje voor gezet en een palet aan vrolijke tinten over de aarde uitgestrooid.

Vroeger ging ons gezin regelmatig naar de bollenvelden. We struinden urenlang tussen de bloemenpracht en de hordes toeristen door. Mijn broer, zus en ik werden voor we huiswaarts keerden, getrakteerd op een softijsje met spikkels, maar het echte hoogtepunt van de dag was de traditionele bloemenslinger die mijn vader kocht. Met uiterste precisie bevestigde hij deze aan de motorkap van onze auto. In een stoet met andere versierde auto’s reden we naar de snelweg, onze ogen vastgeklonken aan de dansende guirlande; waait die slinger niet weg?

Over bloemen gesproken, herinner je je de ivoorkleurige bloemenvaasjes met koperkleurige veer als standaard? Met een zuignap werden die dingen aan de binnenzijde van de voorruit van de auto gehangen. Mijn ouders bleven natuurlijk niet achter. We hebben jarenlang langs een bosje vergeelde lelietjes-van-dalen gekeken.

Hoewel mijn beide ouders dol waren op de bloemetjes en de bijtjes, had mijn vader de groenste vingers van ons gezin. Van een klein stukje grond op de camping tot een groter stuk land bij een tuindersvereniging, elke plek transformeerde hij tot een prachtig 'stekkie'. Op de volkstuin begon elk tuinseizoen met een feestelijke mix van voorjaarsbloeiers, geplant onder de oude peren- en appelbomen. Natuurlijk gingen er regelmatig bosjes bloemen mee naar huis, vooral hyacinten want die roken zo lekker.

Terug in het heden, zie ik de blauwe druifjes op mijn balkon een waterval van regendruppels trotseren. Ze zijn dit jaar de enige dappere bolletjes die bloeien, de rest geeft alleen blad. Om echt van de voorjaarssfeer te genieten, kan ik beter een bezoek brengen aan de Keukenhof. Het enige wat ik wel jammer vind, is dat die bloemenslingers zijn verdwenen. Ach, laatst zag ik dat die bloemenvaasjes weer in de verkoop zijn. Ga ik toch gewoon die hype nieuw leven inblazen.

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.