Je kent ze vast wel, quotes die ons erop wijzen dat we vandáág moeten leven. Ze zijn aan mij niet besteed, ik leef graag in de toekomst. Vooral op gure herfstdagen kan ik uitkijken naar een witte winter. Gezellig onder de kerstboom. Op regenachtige lentedagen fleur ik op als meteorologen mooie voorjaarsdagen voorspellen; dagen waarop iedereen weer vrolijk op straat rondstapt, al dan niet in een rokje. De lente is ook een uitstekend seizoen om, als tuinier, plannen te maken voor de toekomstige zomer.

Tuinieren is een bezigheid waar ik een passie voor ontwikkeld heb. Vroeger tuinierde ik met mijn vader. Hij heeft me de grondbeginselen van groente telen, bomen snoeien, planten delen en bemesten aangeleerd. Tegenwoordig tuinier ik naar hartenlust op mijn balkon waar ik allerlei soorten planten in potten heb staan. Van klimplanten als blauwe regen en clematissen tot bodembedekkers zoals de kleine maagdenpalm en de klokjesbloem. Het meest in mijn nopjes ben ik met mijn witte rambler klimroos en violetblauwe hibiscus, gekregen van een vriendin die dezelfde passie heeft voor tuinieren. Van piepkleine stekjes zijn het intussen volwassen planten. Een spannend proces want ook op een balkon kan veel mis gaan. Bij een warme zomer kunnen planten uitdrogen, bij een natte zomer loop ik juist de kans dat ze spontaan gaan waterwalsen. Slakken kunnen sneaky in één nacht de malse blaadjes van mijn plantjes verorberen, met name de sappige blaadjes van net opkomende slaplantjes.

Wat ik ook graag doe, is het lezen van boeken en tijdschriften over tuinieren. Eveneens een toekomstgerichte bezigheid, want ik moet ze wel lezen. Heb ik eenmaal de tijd, dan geniet ik van de prachtige foto's en artikelen die me van tips en ideeën voorzien. Enfin, zoals je hebt kunnen lezen, tuinieren is leuk en tegelijkertijd een heel getob. Of beter, tuinieren is hopen. Hopen dat de zaden ontkiemen, de slakken hun honger ergens anders stillen of dat de verzonnen plantcombinaties in het echt net zo mooi worden als van tevoren bedacht. Maar als alles lukt, is mijn balkon komende zomer een waar paradijs!

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.