Ben jij ook zo iemand die er met mooi weer graag op uit trekt? Ik in ieder geval wel. Al dagen loop ik te fantaseren over een weekendje Parijs. Niet om, zoals voorheen, over Cimetière du Père-Lachaise, Montmartre of de Champs-Élysées te slenteren. Dit keer lonkt iets anders: de befaamde boekenstalletjes.

Er is iets magisch aan het snuffelen tussen boeken, het opsnuiven van de geur van papier. Het klinkt als een cliché, maar voor mij is het een genot. Ik koester echte boekenwinkels – plaatsen waar enkel boeken regeren, ver weg van winkels waar leesvoer tussen prullaria of dagelijkse boodschappen verstopt liggen. Ook tussen tweedehands boeken scharrel ik graag rond. In kringloopwinkels koop ik vaak romans van auteurs die me onbekend zijn, nieuwsgierig of het verhaal me zal bevallen. En nu heb ik de grootste openluchtboekenmarkt ter wereld op mijn verlanglijstje staan. Moet je je voorstellen: 240 ‘bouquinistes', met wel 900 groene kraampjes langs de rechteroever van de Pont Marie tot aan de Quai du Louvre, en aan de linkeroever van de Quai de la Tournelle tot aan de Quai Malaquais. Een paradijs voor boekenliefhebbers.

Eerlijk gezegd moet ik, als het aankomt op het lezen van Franstalige lectuur, regelmatig mijn geheime wapen tevoorschijn halen: Google Translate. Mijn Frans is prima voor het bestellen van een baguette of een pain de campagne, maar voor diepere literaire betekenissen schiet het tekort. Google heeft me eerder geholpen toen ik een impulsieve aankoop deed van een bundel met gedichten van Paul Verlaine – een dichter die, net als ik, dol was op de Belgische Ardennen. Dus, ik mag dan geen meester zijn in de taal van Molière, met wat digitale hulp ben ik toch een literaire ontdekkingsreiziger.

Hoe dan ook, terwijl ik wacht op zomerse dagen, heb ik alle tijd om mijn vriend te overtuigen om mee te gaan naar de oevers van de Seine. Samen reizen, nieuwe herinneringen maken, genieten van de sfeer van de oude boekenstalletjes. Dat klinkt toch als een fantastisch plan!

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.