Omdat de mens van nature naar de toekomst kijkt wordt het schrijven van een column in de verleden tijd afgeraden. Vandaag heb ik besloten me van dit advies gar nichts aan te trekken. Aanleiding? Het fotoalbum dat Nina zojuist openslaat en ons terugbrengt naar onze eerste gezamenlijke vakantie lang geleden.

Ik kan gerust schrijven, héél lang geleden. Nog van ver vóór de eeuwwisseling! Jeminee, wat waren we nog jong. Sorry! Ik zal alle andere clichés proberen te vermijden.
‘Kijk Sophie, een van je eerste auto’s.’
‘O ja, die witte Honda CRX! Wat was die gááf!’
‘Daar zijn we nog mee naar Duitsland gegaan om te kijken of die echt zo hard ging als werd verteld. Kom Sophie, hoe heet dat plaatsje ook al weer.’
‘Cochem.’

‘Eigenlijk stom dat we dat nooit meer gedaan hebben.’ Mijn vriendin kijkt afwezig. Waarschijnlijk spelen haar hersenen nu beelden af die nooit op papier zijn vastgelegd.
‘Weet je nog dat we zoveel gegeten hadden dat we nieuwe broeken moesten kopen?’ Alsof ze zich ervan wil verzekeren dat ik het overtollig gewicht ben kwijtgeraakt, kijkt ze naar mijn buik.
Ik naar de hare.
We gieren het uit.
‘Dat kwam door Joseph!’ Nina wijst op een foto waarop een knappe kelner staat afgebeeld die we allebei het summum vonden. Op zijn beurt was hij geïnteresseerd in één van ons maar wie? Het is altijd een raadsel gebleven. Voordeel was wel dat Joseph er altijd voor zorgde dat onze bestellingen – we stonden op een dieet van vooral braadworsten en Schwarzwälder Kirschtorte – vergezeld gingen van mega porties reibekuchen en weggespoeld konden worden met heerlijke wijn uit Bernkastel. Voor de goede orde, de aardappelkoekjes kwamen vanzelfsprekend alleen met de braadworsten. Aardappelkoekje met taart… brrr! Taart met wijn is weer een ander verhaal…

Intussen is Nina aan het einde van de fotoreportage gekomen. Op haar gezicht verschijnt een blos.
‘Jeetje, heb je die ook ingeplakt?’ vraagt ze.
‘Tuurlijk, die hoort er ook bij.’
Nina’s hand veegt over een vette bekeuring die na deze trip op mijn deurmat viel.
Geflitste snelheid: 195 kilometer per uur
Plaats van het delict: Venlo
Naam overtreder: S. Dijkgraaff

Tja, dat Nina op dat moment de auto uittestte en het haar compleet was ontgaan dat ze het bord NEDERLAND voorbij was gedenderd… daar hadden ze bij de politie weinig boodschap aan.

©Sophie Dijkgraaff

 

Reacties  

# An Tonia 03-08-2020 12:03
Leuke column weer. Graag gelezen :lol:
Antwoorden
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.