Toen ik klein was vroegen mensen mij wel eens: ‘Wat wil je later worden?’ Daar hoefde ik nooit lang over na te denken. Prinses natuurlijk! Ik zag dat helemaal voor me. Een glazen koets om mee naar school te gaan en haar à la Raponsje, zodat ook mijn prins daarlangs omhoog kon klimmen.

Mijn moeder zag niet zoveel in mijn wens. Niet omdat wij op één hoog woonden waardoor dat Raponsje-kapsel totaal overbodig was. Of omdat een glazen koets onpraktisch was in het verkeer. Welnee, mijn moeder zag voor mij, en mijn zus, een glansrijke toekomst weggelegd als huisvrouw. Those where the days waarin ik opgroeide. Enfin, omdat haar dochters intussen dezelfde droom droomden, kwam ze ons een beetje tegemoet. Onze moeder naaide twee prinsessenjurken met pofmouwen, een gesmokt lijfje en een wijde lange rok. Nou, u begrijpt, daar waren wij blij mee! Elke avond trokken wij onze jurkjes aan om door de woonkamer te walsen als echte koningsdochters op een feest. Met onze ouders toekijkend op eettafelstoelen die dienst deden als troon.

Tot mijn zus besloot dat prinses zijn best stom was. Na het zien van de voorstelling Het Zwanenmeer, wilde zij opeens ballerina worden. Nu ben ik net als mijn moeder, dus ik gaf een beetje toe. De prinsessenjurk hielden we aan, maar de wals verruilden we voor het eindeloos draaien van pirouettes. Wat was mijn zus daar goed in! Sierlijk met haar armen boven haar hoofd dribbelende ze over de woonkamervloer. Maar ja, dat draaien maakt natuurlijk wel duizelig, dus daar ging ze. Dwars door de net nieuwe salontafel. Geschrokken keken we naar onze papa, wachtend op een woedeuitbarsting. Die kwam niet. Op het gezicht van onze vader stond een grote glimlach. ‘Zo meisjes, ballerina zullen jullie niet worden. Geen evenwichtsgevoel!’

 Als u mij nú vraagt wat ik wil worden dan is mijn antwoord: ‘Schrijfster!’ Geen beroemde maar wel een hele goede. En dan hoop ik dat mijn moeder zo af en toe tevreden naar beneden kijkt.

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.