Ik hou van pleinen; ze zijn lekker overzichtelijk zodat ik in een vreemde omgeving gelijk weet wat voor richting ik op moet om dat te doen waarvoor ik gekomen ben. Dat kan met straten niet. Die moet je heen en weer lopen. Is er een terrasje? Zit er die of die winkel? Niet erg als je van wandelen of winkelen houdt, maar zo'n type ben ik niet. In mijn eeuwige haast wil ik kijken of kopen en hup naar huis.

Ander voordeel van pleinen, ze hebben duidelijke namen. Zo heeft iedere stad of dorp wel een Marktplein waar, zoals je kunt raden, de wekelijkse markt plaatsvindt. Andere glasheldere namen: Domplein, Kerkplein, Centrumplein, Raadhuisplein. Namen van bekende Nederlanders worden eveneens veel gebruikt om mensen te attenderen op waar ze zijn of heen moeten. In Doesburg ligt het Prins Bernhardplein, voor de jonge lezers, Bernhard van Lippe-Biesterfeld was de man van koningin Juliana. Het Huizingaplein in Terneuzen, is vernoemd naar Johannes Huizinga, voormalig burgemeester van die stad. Trouwens, een plein krijgt niet zomaar de naam van een bekend individu. Daar moet de persoon in kwestie wel wat voor doen: dood zijn.
Zo verbaasde het me dat er in Almelo geen Herman Finkersplein is. Ik zag dat voor me als een groot vierkant met in het midden stoplichten die constant van rood op groen springen. Maar Finkers is – gelukkig! – nog niet dood. Daarna komt het plein er vast nog wel.
En rap een beetje!

Enfin, krijgen sommige dode beroemdheden een plein, er zijn er ook die meer toebedeeld krijgen. Neem Max van der Stoel, Nederlands politicus en voorvechter van de mensenrechten. Google leerde me dat hij een plein in Hengelo én in Athene heeft. Als bonus vond ik het Park Maxe van der Stoela in Praag. Nee, dit is geen vrije vertaling, zoek maar op.
't Is wel zo dat mijn rondje internet één kwestie niet kon ophelderen. Het Max van der Stoelplein kon ik op de plattegrond van Athene nergens vinden. Wil dat zeggen dat de ontvanger van het Griekse Grootkruis in de Orde van de Feniks, tien jaar na zijn dood vergeten is? Of lag de naam Max van der Stoel gewoon niet lekker in de Griekse monden? Een mooie reden om nog eens af te reizen naar mijn favoriete vakantieland. Deze kwestie vraagt om een oplossing.

©Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.