Kort na het publiceren van de column Vergeten? waarin ik over mijn zoektocht naar het Max van der Stoelplein in Athene vertelde, kreeg ik via mijn website bericht van een attente lezer. Ook zij had het plein in de Griekse hoofdstad niet gevonden. Wel schreef ze dat er volgens het Reformatorisch Dagblad van 1974 een Avenue Maxopolos Stoepolos is in Saloniki, beter bekend als Thessaloniki. Vreemd, zou deze avenue vierkant zijn en daarmee het bedoelde plein dat Trouw en de Groene Amsterdammer in hun artikelen vermeldden? Je snapt het al, direct startte ik een nieuwe speurtocht.

Klinkt trouwens wel mooi hè, Maxopolos Stoepolos. Ik zou mijn naam post-mortem alsnog laten veranderen, maar dat kan natuurlijk niet. Laat ik bij mijn onderwerp blijven. Tijdens mijn speurtocht naar de avenue stuitte ik op hetzelfde probleem als tijdens mijn eerdere zoekactie naar het plein aan de voet van de Akropolis. Volgens de informatie in het Dagblad ligt de avenue "ergens in de buurt van de universiteit". Nu heeft Thessaloniki twee universiteiten: Aristotle University en de University of Macedonia dus welke was 'de'? Gelukkig is er Google Maps waardoor ik in een paar minuten zonder moe te worden alle straten rond beide universiteiten kon verkennen. Geen Maxopolos Stoepolos te vinden. Wat me brengt tot het volgende vraagstuk: hoe kan Griekenland zomaar een plein én avenue kwijtraken? Of zit het anders? Hebben het plein en de avenue nooit bestaan? Zijn hiervoor ooit ideeën geopperd en zijn die plannen toen als vaststaande feiten klakkeloos de wereld in geslingerd? Waarna andere journalisten het nieuws zonder toetsing op juistheid hebben overgenomen? Nee toch? Dat napapegaaien is toch meer iets wat gebeurt aan de talkshowtafels van deze tijd?

Enfin, was ik eerst in een totale hoera stemming na het bericht van mijn lezer, nu pieker ik al dagen over de oplossing. 't Heeft ook een voordeel. Ik was al van plan naar Athene af te reizen om mijn speurtocht af te ronden, nu kan ik gelijk door naar Saloniki. Daar ben ik nog nooit geweest dus avenue of niet, er is altijd wat nieuws te zien! Misschien is er wel een Retsina museum...

© Sophie Dijkgraaff

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.